28ena gala de dansa al Teatre Fortuny
1 abril, 2013 per Apdansatgn
Arxivat a NotÃcies
Dia 27 d’abril a les 21 h, gala de dansa, que aquest any es dedica a la commemoració del 300 anys de l’escola de ballet de l’Ã’pera de ParÃs.
Tot i que la majoria de paraules amb la qual es designen els noms de moviments en ballet siguin francesos, el seu origen no el trobem en aquest paÃs.
El ballet com a espectacle neix a les corts italianes de l’època del Quattrocento, inspirat en les danses i balls de tradició popular. Però no va ser fins el casament de Margarida de Lorena i Enric III a França (1581) que es va crear el primer ballet del qual encara avui tenim la partitura: “El Ballet Còmic de la Reina”, creat per un coreògraf italià .
El 1661, Luis XIV va fundar l’Acadèmia Royale de Musique et Danse, que va permetre per primera vegada l’entrada de ballarines i el pagament per ballar a la companyia del Rei. L’11 de gener de 1713, Louis XIV va signar el decret pel qual es creaven els fonaments de l’escola francesa de la dansa.
Al segle XVIII les ballarines Marie Ann Camargo i Maria Sallé van decidir tallar les seves faldilles i adoptar l’ús de sabatilles sense taló per millorar l’execució dels seus salts i piruetes, ja que anteriorment ballaven amb talons, vestuari i perruques molt incòmodes. Amb la Revolució Francesa el ballet va decaure però va aconseguir de nou el seu auge a partir de 1830.
A principis del segle XIX es va desenvolupar la dansa sobre puntes. A la segona meitat d’aquest segle el ballet va començar a baixar però a Rússia es va mantenir el seu alt nivell, grà cies al coreògraf francès Marius Petipa. Amb el temps el seu mètode es convertiria en fórmula.
Al segle XX, un home de negocis anomenat Diaghilev va reunir un grup de ballarins mai superat juntament amb un dels millors coreògrafs d’aquests temps: Mikhail Fokine. Amb ells la influència russa va arribar al món occidental. Però en arribar la guerra molts dels seus ballarins es van anar quedant en els països on anaven durant les gires. AixÃ, la tècnica i coreografia russes va arribar a molts altres països, ambdues conservades i utilitzades avui en dia.
La tècnica en el ballet
Totes les posicions i passos del ballet són en francès, l’idioma internacional d’aquest art. Per això, qualsevol ballarà es pot entendre amb qualsevol coreògraf. El ballet té cinc posicions bà siques, que es conserven des de l’inici de la tècnica al segle XVII. Aquestes cinc posicions tenen un aspecte en comú: les cames i els malucs van girades cap a fora (“dehors”), cosa que facilita l’equilibri, els salts i l’extensió de les cames. Però no només hi ha posicions per als peus, sinó també per als braços, cinc posicions bà siques que els mantenen generalment corbats (“port de paraules”).
Encara que els ballarins sempre ballin en un escenari, reben dures classes, que es comencen a la barra, cosa que serveix per desentumir i preparar el cos per a exercicis posteriors al centre, sense suport. Aquests últims solen començar amb exercicis lents i allargats, que ajuden al ballarà a donar-li fluïdesa i equilibri. A continuació es passa als salts i als girs.
Els beneficis del ballet
Es tracta d’un esport complex ja que fa treballar la tonicitat dels músculs, la flexibilitat, l’equilibri, el sentit del ritme i la coordinació dels gestos. Permet adquirir una musculatura harmoniosa i un port perfecte.
Quan començar?
La millor edat per començar a estudiar ballet és entre els sis i nou anys. En aquesta etapa de creixement els músculs i les articulacions estan prou flexibles per adaptar-se i modelar les posicions i exigències d’aquesta disciplina artÃstica. El treball amb sabatilles de puntes generalment es comença després de 4 anys de formació en la tècnica clà ssica, ja que el cos i les cames de les ballarines han d’estar prou forts per aquest entrenament.
L’Òpera de ParÃs, per celebrar el tercer centenari, combina l’excepcional gala Ballet de l’Ã’pera i de l’Escola de Dansa i ha convidat el 20 d’abril de 2013 a una gala de dansa a les millors escoles de dansa del segle XXI entre les quals: Royal School Ballet de Londres, Academia de la Scala de Milà , Danish Ballet School, Canada’s National Ballet School, Bolschoi Ballet Academy, L’École de Danse de l’Opéra National de Paris i l’escola de John Crancko Schule de Stuttgart/Allemagne amb la coreografia OME NEVE AL SOLE Interpretat per 2 alumnes de l’escola (Un dels alumnes és Martà Fernández, de Montbrió del Camp, alumne nascut a l’Escola de Dansa de Montbrió del Camp i guanyador del Premi Beca Roseta Mauri 2010 en la 1a categoria en Dansa Clà ssica. Des de fa 2 anys és alumne de l’escola de Stuttgart. Des de l’Associació li desitgem molts èxits)
L’Associació de Professors de Dansa de les Comarques de Tarragona també vol retre homenatge als 300 anys d’història que ens avalen en la nostra trajectòria, juntament amb el nostre alumnat i convidats.